Written with Love Written Speciaal
Loslaten

 

Wil jij het verjongingsproces van je lichaam nu activeren?

 

Reint gaastra

www.followyourheart.nl

 


“Oud worden? Dat moet je niet willen. Het is verschrikkelijk om hulpbehoevend te zijn. Pijnen te lijden, bedlegerig te worden. Om zo aan je einde te komen.” Dat kreeg ik onlangs van een goede bekende te horen. Maar er waren meer mensen die mij van alles toevertrouwden toen ik vertelde dat ik met Gabriela de ‘Creëer een Lang Leven-cursus’ ga geven. “Als het je tijd is, is het je tijd.”, “Je moet niet oud willen worden, en zeker geen 100, want je wilt je kinderen toch niet overleven? Dat is het ergste wat er is!”

We zitten vol negatieve overtuigingen over oud worden. Dat doodgaan synoniem is voor ‘over-lijden’ geeft al aan dat wij ouder worden associëren met lijden. Maar zo zijn er veel collectieve overtuigingen rond ouderdom waarmee we ‘ingeprint’ zijn. Het hebben van een pensioenleeftijd is in wezen ook zo’n voorgeprogrammeerde factor. En wat te denken van kwalificaties als ‘Ouden van dagen’ en ‘bejaarden’? We zitten vol aannames over ‘oud’. Meegekregen vanuit de media, kerk of werk of de familie waarin we zijn geboren.

Niettemin. Als je doorvraagt willen mensen het wel. Oud worden. Uitzonderingen daargelaten. De negatieve associaties van het ouder worden zoals fysieke aftakeling, ziek zijn en afhankelijk zijn van anderen zijn weliswaar onaantrekkelijke toekomstbeelden, maar veruit het grootste gedeelte van de mensheid wil toch lang leven. In 2012 was in Nederland de levensverwachting bij geboorte 79,1 jaar voor mannen en 82,8 jaar voor vrouwen. Maar het liefst willen we 88 jaar worden. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction uit 2012 naar hoe Nederlanders denken over hun toekomst als ‘oudere’. En we willen zo lang mogelijk de regie over ons eigen leven houden, zelfstandig wonen en vertrouwen op eigen kracht. Geweldig! Maar waarom willen we ‘maar’ 88 worden? Waarom niet ouder, 100 misschien?

Een aantal jaren geleden was ik in New York op een spirituele beurs in het bekende ‘New Yorker-building’. Ik sprak er met een aantrekkelijke serene vrouw die in een stand voor gezonde voeding stond. Ze bleek 70 te zijn. Oeps! Ik schatte haar achterin de veertig. Haar geheim? Dat kwam op het volgende neer:
-          geestelijk en lichamelijk in balans zijn
-          spiritueel volwassen zijn
-          natuurlijk bewegen
-          ultragezonde voeding
-          regelmatig mediteren
-          een optimale balans tussen in- en ontspanning
-          doelgericht bij de maatschappij betrokken blijven
-          liefdevolle vriendschappen
-          een energetisch krachtige en schone woonomgeving
-          en het leven volledig omarmen.

Ze zei: “Ik ben mijn lichaam aan het transformeren. Het verouderingsproces is gestopt. Ik ben bezig aan een verjongingsproces.” Het leek wel of ik naar de film ‘The Curious Case of Benjamin Button’ zat te kijken.

Sommige mensen hebben sterke genen. Ze hebben op hun vijfenzeventigste nog geen grijs haar, lopen met gemak een marathon of maken een koprol alsof ze negen jaar zijn. Ze hoeven er niet zoveel voor te doen. Sommigen roken als een schoorsteen en drinken elke dag alcohol. Het schijnt ze niet te deren. Het ontspannende effect van het genotsmiddel is blijkbaar sterker dan het aftakelende effect op hun lichaam. Er zijn hiervoor geen wetmatigheden. Maar voor veruit de meeste mensen, gezond en iets minder gezond, geldt dat ze er iets voor moeten doen. Dat ze bewust verantwoordelijkheid voor hun leven en hun lichaam dienen te nemen.

Maar waarom wil je eigenlijk gezond oud worden? Bijvoorbeeld omdat:
- je van alle aspecten van het leven wilt genieten
- jij je ‘bucketlist’ nog niet hebt afgevinkt
- jij je kleinkinderen wilt zien opgroeien
- je simpelweg levenslustig bent
- je al je processen op Aarde wilt afronden
- jij jezelf volledig wilt verwezenlijken
- het geboorterecht van de mens het ervaren van gelukzaligheid is
- jij je wijsheid en ervaringen wilt delen met nieuwe generaties
- je een bijdrage wilt leveren aan een betere wereld
- je op gevorderde leeftijd steeds meer in balans bent en meer van het leven geniet.

Gabriela en ik beginnen eind september met de ‘Creëer een Lang Leven-Cursus’. Een lang leven scheppen? Kan dat? Ja, dat kan! En ook nog gelukkig en gezond. Vinden wij. Het leven is te waardevol en je lichaam en geest zijn te bijzonder om er geen verantwoordelijkheid voor te nemen, om niet volledig in je kracht te komen en de menselijke potentie in alle opzichten te activeren. Ook als je nu mogelijk enige lichamelijke beperkingen hebt.

We leven in een tijd waarin we alle negatieve overtuigingen kunnen discreëren en vervangen door vitaliserende ‘software’ en ander gedrag. Als jij je toekomstbeelden verandert, gaat je oneindig intelligente lichaam zich daarop instellen. Je organen, cellen, moleculen, atomen en DNA voelen direct dat jij de boodschap hebt begrepen. Als jij je voedings- en bewegingspatroon op basis van de huidige kennis verandert en je lichaam volledig doorgrondt draag je bij aan een transformatie van het leeftijdsparadigma. Waarom niet zo gezond en energiek mogelijk de honderd passeren?
 
Een overgang naar de spirituele dimensie ligt voor iedereen in het verschiet, voor de een later dan de ander, maar het is mooi als je aan het einde van de reis van je huidige persoonlijkheid kunt zeggen dat je op een speelse manier alles onderzocht hebt om het leven op Aarde te optimaliseren. Forever young? Kan dat? Wees nieuwsgierig. Onderzoek waartoe jouw lichaam en geest samen in staat zijn. Waartoe we als mens voorbestemd zijn. Dat is meer dan je denkt. Gabriela en ik nodigen je graag uit om lid te worden van de ‘Gelukkig en gezond jong blijven club’. Face-to-face en online. Laten we elkaar langdurig enthousiasmeren. Jong oud worden? Dat mag je wel willen!