Written with Love Written Speciaal

Meloenplant

Meloenplant; Deze afbeelding hoort bij een van de namen voor Maria: Mater Creatoris

Foto: Tanja Hilgers

De spirituele betekenis van bloemen

Dorine Haveman

 

www.dorinehaveman.nl
www.dorinehaveman.blogspot.nlBloemen zijn als een gebed zonder woorden. Een gedachte die opgenomen is in het universele bewustzijn. Overigens laten bloemen, net als wij, een trilling van zich uitgaan. Die trilling is als een voor ons onhoorbaar geluid, misschien vergelijkbaar met wat de vleermuizen doen, alleen nog verfijnder. Een geluid, dat als we het zouden kunnen horen, een gebed zonder woorden is, maar dat we toch allemaal kunnen begrijpen. Dat is de spirituele betekenis van bloemen.

Deze spirituele eigenschappen van bloemen zijn over de hele wereld bekend. Zij worden verbonden aan of zijn synoniem met Goden en Godinnen, en worden bij het gebed gebruikt. Soms heel direct als het gebed zelf. Dat voel je nog steeds aan bij bepaald ikebanawerk. Of ook bij de bloemen die aan een dode worden gegeven. Bloemen die in een kerk worden gezet. Of de bloemen die je krijgt van een kind.

Dat bloemen een spirituele betekenis hebben werd vroeger niet vreemd gevonden. Nog steeds worden altaren in India versierd met bloemen die horen bij de Godheid die vereerd wordt. 'the Mother', die in de ashram van Sri Aurobindo leefde, wijdde zich totaal aan de spirituele kracht van bloemen. Je kent misschien wel de wierookstokjes van 'the Mother', maar haar kennis van bloemen ging heel veel verder en dieper dan dat. In onze cultuur is het gebruik van bloemen als gebed misschien wat weggezakt. Toch kun je ook hier, vooral in Limburg, nog bloemen bij Maria kapelletjes zien staan, die regelmatig door mensen uit de buurt ververst worden.

Een heel mooi voorbeeld van bloemen als gebed in onze eigen christelijke cultuur is te vinden in de O.L.V. kerk aan de Keizersgracht in Amsterdam. In deze kerk is de litanie van Loreto in bloemen verbeeld. In deze litanie wordt Maria aangeroepen met al haar officiële titels en worden haar (vele) namen genoemd. Deze litanie is mogelijk ontstaan bij het heiligdom van Loreto en dankt aan dat vermoeden haar naam.
De litanie wordt aan het einde van de Rozenkrans gebeden maar ook tijdens het Maria lof. In de katholieke kerk is het lof een gebedsdienst met zang waarbij niet alleen Maria, maar ook het allerheiligste, de hostie na de consecratie, aanbeden wordt. In deze kerk in Amsterdam is op de betreffende muurschilderingen te zien dat aan elke naam van Maria een bloem is verbonden.

Ik ben al geruime tijd bezig deze verbindingen tussen bloemen en de namen van Maria te onderzoeken. Het is een enorm werk, zeg maar gerust een studie, waarbij de verbinding tussen godinnen en bloemen, later de verbinding tussen Maria en bloemen, en de spirituele betekenis van bloemen in meer universele zin zoals hierboven bedoeld, aan de orde zijn. Meer hierover zal ik in mijn bloemenverhalen op mijn blog verwerken.

Toch is wat mij het meest boeit, de spirituele ervaring met bloemen van mensen in deze tijd. Deze directe ervaringen zijn herkenbaar voor iedereen die het overkomt. Bloemen, natuurbeleving, en de daarin ervaren schoonheid en heelheid brengen mensen in contact met hun eigen ziel en die van anderen.