Nada Kronieken/Chronicles Buitenaards/Extraterrestrial Meditaties/Meditations Korte verhalen/shorts Bibliography
Myriah´s Grasses Roots Reïncarnatie/Reincarnation Written with love Gedichten/poems Portfolio

Saffier

 

Column door Simone Awhina

© augustus 2012

Safir
www.simoneawhina.com    
Saffier

Gistermorgen zat ik heerlijk in het land terwijl ons paard Saffier zalig aan het grazen was. De zon scheen, het was warm, ik genoot van de stilte en was met mijn aandacht bij een zwerm spreeuwen die in de lucht cirkelde. Heb je ooit eens goed naar een zwerm vogels in de lucht gekeken? Werkelijk geweldig hoe het als een eenheid vliegt en van richting verandert, totaal op elkaar afgestemd, voelend wat de volgende beweging is. Er hoeft niets besproken of aangegeven te worden. Ze hoeven zich alleen maar open te stellen.Voor dieren is dit de normaalste zaak van de wereld. Paarden kunnen bijvoorbeeld een roofdier op 2½ kilometer afstand signaleren. En weet je waar ze dit voelen? In hun darmen. Het schijnt dat paarden routinematig emoties zenden en ontvangen in de vorm van spanning in de ingewanden.

Het is net zoals snaren reageren en resoneren op een toon van buitenaf, ook al worden ze zelf niet direct beroerd. Net zoals geluid of geur onzichtbaar is maar niettemin vol informatie door de lucht reist, zo verspreidt ieder van ons emoties die anderen fysiek raken. Uit onderzoek is gebleken dat niet alleen hersenen neuropeptiden produceren (moleculen die emotionele informatie dragen), maar dat deze ook op andere plekken in het lichaam worden gegenereerd, vooral in het hart en de ingewanden. Zal daar dan het onderbuikgevoel vandaan komen? Spanning slaat bij mij altijd op mijn darmen.

Velen zijn dat subtiele waarnemen kwijtgeraakt. We zijn altijd maar druk bezig, ons hoofd draait overuren en we nemen besluiten, gebaseerd op verstand. Door regelmatig langzamer te gaan, stil te zitten en te luisteren naar wat ons lichaam en ons gevoel ons vertelt voordat we een belangrijke beslissing nemen, kunnen wij net als de dieren weer in contact komen met een subtiele manier van waarnemen.

En zo zat ik dus even niets te doen in het land terwijl Saffier aan het grazen was. Ja, wij hebben een paard, een vierjarige ruin. Net zoals Yme op een bijzondere manier in mijn leven is gekomen, zo is Saffier ook op ons pad gekomen. Een aantal maanden geleden voelde ik dat ik Imelda de Smet van www.spiritofepona.nl moest bellen om te vragen of ik daar vrijwilligerswerk mocht doen. Zij doet prachtig werk met paarden en woont, net als ik, in Heiloo. Imelda was meteen enthousiast en vertelde de naam van de stal waar zij staat. Ik ben naar de site van die stal gegaan en zag bij te koop een foto van een paard.

Dit paard kwam heel diep bij mij binnen. Niet veel later heb ik het ontmoet, maar volgens de eigenaresse was het een probleempaard. Ze waren hem aan het beleren (zadelmak maken) en hij had, terwijl hij onder verdoving was, het meisje er een aantal keren afgegooid. Volgens haar wilde hij gewoon niet werken. Ik had geen zin in een moeilijk paard dus liet het los. Alleen… hij liet mij niet meer los. Ik voelde een sterk verlangen hem te leren kennen en mocht een paar weken met hem aan de gang.

Gedurende die tijd heb ik veel grondwerk met hem gedaan en hij reageerde hier heel goed op. Ook Yme had een klik met het paard en twee weken geleden hebben wij hem gekocht. Dit is absoluut geen probleempaard. Hij is gewoon super sensibel en als je met teveel druk aan de gang gaat, reageert hij hierop. Hij heeft rust, vertrouwen, eerlijkheid en duidelijkheid nodig en als je hem dit geeft, dan is het een gouden paard. Zijn naam was Gadget (hebbeding). Zijn nieuwe naam is Saffier, naar de prachtige edelsteen. Voor ons is hij een juweel. Mag ik je even aan hem voorstellen?

Hartegroet,
Simone

Boekentip: De Tao van Equus (De weg van het paard) van Linda Kohanov
Ook de kaarten De Weg van het Paard van dezelfde auteur zijn heel bijzonder.
Heb je een eigen paard en wil je een karakteranalyse laten maken dan kan ik Roos aanbevelen:  http://www.karakteranalyses.nl/